Segregation på Af Kultur

Hakan Akçura är inte bild konstnär och grafisk formgivare för Af Kultur. Kanske han är bara invandrare.

För att anses som en bildkonstnär enligt Af Kultur, är det inte tillräckligt att varken ha deltagit i Istanbulbiennalen 1995, ett tiotal blandutställningar, tre solo utställningar eller ha publicerat en diktsamling och även att vara aktuell på en bland utställning som pågår just nu.

Som en utlänsk konstnär räcker det inte ens om SvD har skrivit två artiklar om er och era arbeten under de senaste 8 månaderna, ett tiotal andra lokaltidningar har skrivit om er, SR har gjort flera intervjuer med er och sänt i olika kanaler, SVT1 har gjort ett program om er. Trots allt detta som i svårighetsgraden skulle motsvara att ni skulle vara få vingar och flyga, har ni inte en chans.

Då sade jag “ok, I så fall! Förutom att jag är en bildkonstnär, poet, videoperformance konstnär och kortfilmproducent har jag försörjt mig på grafisk formgivning, bland mina arbetsgivare finns Saatchi&Saatchi och många fler. Jag har arbetat med formgivning som AD, layoutare, mediatekniker, illustratör på flera reklambyråer, bokförlag och mediabolag. Finns det en chans för mig att bli inskriven på Af Kultur i alla fall? Undrar man. Ack! Vad man misstar sig.

Undrar varför? Här kommer storyn:

Hakan Akcura hade varit i Sverige ett år och hade lärt sig svenska på SFI och tänkte att det var dags för honom att söka jobb inom sin branch i sitt nya land. Samtidigt som han började söka arbete på öppna marknaden så tänkte han att Af Kultur med speciell kompetent personal och program skulle kunna hjälpa honom i sitt sökande.

Han kollade upp Af Kulturs hemsida för att läsa om deras tjänster, så här stod det: Som rikstäckande specialförmedling inom kulturområdet ger vi service till arbetssökande med yrkesutbildning och/eller lång erfarenhet inom kulturområdet.

Han kollade upp vad som menades med kulturområdet och fann följande information på samma hemsida: “Yrken som tillhör Arbetsförmedlingen Kultur. Bild och form: målare, konstnär, konstgrafiker, formgivare ve illustratör”. Han visste att det var här han tillhörde. Han plockade upp alla dokument som dokumenterade hans konstnärskap och arbeten och besökte Af Kultur i Stockholm en vårdag.

Bland dokumenten fanns flera kataloger från egna utställningar och Istanbul Biennalen, hans publicerade bok, andra dokument över 150 sidor som bland annat tar upp ett av hans konstverk som ställs ut just nu i Botkyrka Konsthall, intervjuer, artiklar, weblänkar, CV mm.

Han valde att tala på engelska med de två kvinnliga anställda som tog emot honom Af Kultur. Han fick en känsla av att de inte gillade honom och tittade ointresserad på de dokumenten som låg i hans tunga väska. De frågade honom om han haft någon solo utställning på de två sista åren och han besvarade frågan förvånad med ett nej. Hur skulle han kunna hinna, två åren hade gått åt att flytta från Istanbul till Stockholm med stor flyttlass och lära sig språket och hans nya stad. Men han berättade at han hade hunnit med trots det hade han de senaste två åren hunnit delta i blandutställningar och formgav flera skrifter, gjort profilering av ett konstcenter däribland flera illustrationer, han kunde visa upp dessa dokumnet. De ansvariga svarade “om ni inte har haft en soloutställning i de senaste två åren, så räknas ni inte till en konstnär enligt Af Kultur”. Akcura kände hur hans blod frös till is, log mot de anställda och sade “Försök inte ens tänka tanken på att ni har rätt att avgöra om jag är en konstnär eller inte” innan han lämnade kontoret.

2005 vår och sommar har varit intensiva för Akcura. Hans videoperformance “Öppet Brev till Migrationsverket” har blivit aktuell i media både Turkiet och Sverige.

Akcura kunde inte släppa det som hade hänt i våras och har skrivit ett detaljerad brev om det som hände till Arbetsförmedlingen Kultur Östra regionen biträdande chef Anneli Frank och började vänta på hennes svar. Anneli Frank ville gå igenom hans fall och bad om hans CV. Akcura skickade sitt CV i 060926 där alla uppgifter om hans referenser, konstnärliga och yrkesmässiga karriär är väldokumenterade med bl.a weblänkar till Anneli Frank. Under närmaste månader har det varit ett par mailväxlingar och det så småningom stod det klart för Akcura att Anneli Frank tyckte att det var besvärligt att kolla upp weblänkar utan ville att han skulle komma in igen med intygen i pappersformat.

Under tiden hade Akcura anmält sig på en vanlig Af kontor som först protesterade och tyckte att han skulle gå till Af Kultur när de såg hans CV. De gick med på att skriva in honom till slut, i väntan på att han ska dit han hör, dvs Af Kultur. Akcura var en vanlig arbetssökare som sökte ett trettiotal jobb, där vissa svarade med ett snällt nej och många inte ens svarade. Han hade fått inbjudan på att delta i en blandutställning första gången i Sverige och väntade glad på vernissage i Botkyrka Konsthall.

Trots att Akcura tyckte att dokumenten på hans aktiviteter i senaste året skulle vara mer än nog för att bli inskriven på Af Kultur, så ville han och behövde Af Kulturs hjälp. Han packade sin väska på nytt och bad om en ny besökstid av Anneli Frank, 061128. Frank svarade efter tre dagar:

“Hej Hakan.
Jag har försökt få en tid tillsammans med den handläggare hos oss som har hand om kartläggningen av meriter. Jag har dock ej fått kontakt med henne utan ber att få återkomma till dig under måndagen med en tid.”

Akçura väntade till 070111 och skrev ett mail igen till Frank:

“Hej, Jag väntar fortfarande på ditt besked.”

Svaret kom dagen efter. Det sade att han hade fått en handläggare som heter Katja Järvien och att denne skulle ha kallat honom till 061215. Han skrev tillbaka och sade att han inte hade fått kallelsen och bad om ny tid. Han fick ett brev med posten, han skulle på besök 070117 kl. 14.00. Han tog sin tunga väska lastad med ännu fler dokument med bl a katalagogen från pågående utställningen och gick till Af Kultur. Han fick beskedet att Katja Järvien Sjöberg skulle ha träffat honom på förmiddagen och att hon hade mejlat ändringen till Akcura. Akcura hade inte tagit notis om det utan hade gått på uppgifterna från brevet. Men kunde inte de anställda där hjälpa honom? Den kvinnlig anställda sade javisst, tittade noga på alla dokumenten från väskan och sade att dessa dokument skulle vara tillräckliga för att styrka hans konstnärskap och professionell karriär för honom. Hon tog fotokopia på de dokumenten som hon valde ut och berättade för honom att hon skulle ge dem till Katja. Hon tillade att han inte skulle behöva bära allt det igen ifall han skulle träffa Katja igen.

Från ett flertal dokument hade hon valt 4. Istanbul Biennalens katalog, katalogerna från akcura’s soloutställningar och balndutställningar, hans bok, 2 tidningssidor med SvD där artiklar om Akcura fanns och katalogen av “Labyrint” den pågående utställningen på Botkyrka Konsthall. Hans CV har sedan länge varit på Af Kultur och även på deras medlemssidor.

Akçura gick hem och skrev ett nytt mail till Katja Järvien:

“Hej Katja,

Jag kom tillbaka hem från AF Kultur kl. 15.00 och kollade igen ditt mejl.

Jag läser att du väntade mig kl 9.00 idag. Jag läste inte ordentligt det mejlet första gången och jag tänkte att du har skrivit samma datum som “kallelse”‘n jag fick hemskickad. Så, jag vill säga “förlåt”…

Jag gick och bar 20 kg intyg och betyg till dig idag om min konstnärlig aktivitet som bild konstnär, poet och formgivare.

En annan hos er personal tittade, valde och kopierade dem för att visa dig. Jag hoppas att jag inte behöver ta med dem igen nästa gång.

Kanske de är tillräckliga för att skriva in mig pa AF Kultur och det kanske inte behövs att vi träffas för inskrivningens skull.Jag vet inte. Du får avgöra. Om vi ändå behöver träffas, hoppas jag och väntar på en ny kallelse. Tala om gärna om jag behöver komplettera med något utöver det som personen idag kopierade.

Mvh”

Efter en veckas tystnad, fick Akcura följande brev som är undertecknad av Katja Sjöberg och de kopierade dokumenten per post.

“Resultat av Arbetsförmedlingen Kulturs kartläggning

Arbetsförmedlingen Kultur har gått igenom de meriter som finns i vår datablankett eller är inskickade till Af.

Enligt dessa underlag uppfyller Du inte de krav som är fastställda för att som sökt yrkesomrde, ha kultur-eller journalistyrke registerat hos arbetsförmedlingen.

Geglarna som Arbetsförmedlingen har fött att vara registrerad som arbetssökande inom kultur-och journalistområdet är fastställda av Arbetsnarknadsstyrelsen i samråd med intresseorganisationerna inom kultur området.

Du har arbetat huvudsakligen med layout och som grafisk formgivare; yrken som inte tillhör Af Kultur.

Besök din hem Af för vidareplanering.

Mvh”

Vad var det vi sade? Om ni är en utlänsk konstnär har ni inte en chans att bli erkänd som varken bildkonstnär eller formgivare av Af Kultur. Inte ens om ni får vingar och flyger.

Enligt Akcura, en utlänsk konstnär efter ett par år i Sverige, en annan lika svår sak som få att vingar, t.o.m kan norpa åt sig stipendium från IASPIS, men att fylla kraven för att anses som bildkonstnär på Af Kultur: ALDRIG!

Nuläget: Jag har anmält AF Kultur till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO)


Updaterad (2010)Dra åt helvete AF Kultur!
Reklam
This entry was posted in art by omosis. Bookmark the permalink.

About omosis

Selected exhibitions, activities: 2013 Artist presentation: "Being in Sweden, being an immigrant, being an artist", Adaevi, Museum of the Princes' Islands, İstanbul, Turkey "Yersiz: Kader Birliği", Mardin, Kızıltepe, Turkey “Ja jag vill leva jag vill dö”, Tegen 2, Stockholm "Vilken tur! Himlen omfamnar oss!" / "What luck! The sky embraces us!" / "Ne şans! Gökyüzü hepimizi sarıyor!" Photography Exhibition, Ideas and Innovation Fair, Stockholm "Milat" Exhibition for Hrant, Getronagan Lisesi'nden Yetişenler Derneği, Harbiye / Rumeli Han C blok 6.Kat - Beyoğlu, İstanbul 2012 Migration Connections Project 2012 Exhibition, Museum of the Princes' Islands, İstanbul, Turkey Edinburgh Middle Eastern Film Festival, Filmhouse, Edinburgh, Scotland, UK Artist Talking and Screening, Agent Ria, Still Gallery, Edinburgh, Scotland, UK 2011 Ars retorica, Hall the university library of Paris 8 – Saint Denis, France The Exhibition on the 20th Anniversary of the Human Rights Foundation of Turkey: Where Fire Has Struck, DEPO Istanbul, Turkey 2010 PAI 2010-2011 in Thebes, Conference Center of Thebes, Greece International Media Arts Festival Videfesta’10: Archive Fever, Goethe Institute, Ankara, Turkey Temps D'Images Portugal 2010 Festival Film Award for Films on Art section "From childhood to police station" Exhibition, Free Expantion Platform, Istanbul, Turkey HEP Iran screening, Sazmanab Project, Tehran, Iran AthensArt 2010 contemporary art exhibition, Athens, Greece PAI 2010 contemporary art exhibition, Samothrace, Greece "Thistles of Sazak" screening and exhibition, 7th Karaburun Festival, Izmir, Turkey Distance Festival, London, UK "Artist Cinema", Art Beijing, China Over trubled water, Tegen 2, Stockholm, Sweden Ankara International Film Festival, "Video: Spaces of Memory", Ankara, Turkey Direct Channell, Canakkale' Turkey !F Istanbul Film Festival 2010 online program: See it yourself (This village)' Istanbul, Turkey HEP Screening, AFA Beijing, China Tornavideo, Tamirhane, Ankara, Turkey 2009 “Projected Visions: 35 years of Turkish video art” exhibition Meeting Europe - Istanbul, Wacken Exhibition Centre, Strasbourg, France HEP (Human Emotion Project) Screening, AFA @ Portuguese Bookshop Gallery, Macau, China co-exhibition "Dirty Story", BM Suma, Istanbul, Turkey HEP (Human Emotion Project) Screening, Caldas-da-Rainha, Portugal HEP Screening, Berlin, Germany "Thistles of Sazak", art performance, Karaburun, Izmir, Turkey "Istanbul-Off-Spaces" co-exhibition, Kunstraum Kreuzberg/Bethanien, Berlin, Germany co-exhibition "Interzone:Nation", Gallery Galzenica, Zagreb, Croatia HEP Screening, LaSala in Cigunuela, Spain HEP screening, Melbourne, Australia "Varning för klämrisk", Solo Exhibition, Tegen 2, Stockholm, Sweden to Ankara International Film Festival, Ankara, Turkey 2008 1st Int. Roaming Biennial of Tehran, Berlin, Germany "Hög på Golvet" group exhibition at Tegen 2, Stockholm, Sweden 1st Int. Roaming Biennial of Tehran, Istanbul, Turkey International Mail Art Project 2008, Conceptual Continuity Supermarket 2008 Art Fair with Tegen 2, Stockholm, Sweden 2007 "Fear of god" co-exhibition, Hafriyat Karakoy, Istanbul, Turkey "Bodrum Film Festival", Bodrum, Mugla, Turkey "Jag, min husses hund" group exhibition, Tegen 2, Stockholm, Sweden "Nightcomers" project in the 10th Biennial of Istanbul, Istanbul, Turkey Scope NYC [PAM], Scope Art Fair, Lincoln Center, New York, USA 2006 co-exhibition "Labyrint" in Botkyrka Konsthall, Stockholm, Sweden Artist's "Sann dialog" ("Real dialogue") contemporary art activity has been started. Stockholm, Sweden Artist sent his videoperformance named as "Öppet brev till Migrationsverket" to Migrationsverket ("Open letter to Sweden Migration Board") 51', Stockholm, Sweden 2004 Artist given his art-object named as "För uppehållsstillstånd" to Migrationsverket ("For residence permission"), Istanbul, Turkey co-exhibition "Bridge from east to west", BBK Karlsruhe, Germany 2003 co-exhibition of AIAP "Hal/iç" with work name the "Difficult sleep". Kadir Has University, Istanbul, Turkey 2002 co-exhibition "Arts Plastiques" in METU Spring Festival at METU Congre Center, Ankara, Turkey co-exhibition "A travel into life" at Kargart, Istanbul, Turkey 2001 "Sometimes when I'm high, I watch TV", video performance screening, Dulcinea, Istanbul, Turkey Artist's "Solitudo" contemporary art activity has been started. A solo contemporary art exhibition with 210 participants: I want my mirrors. Dulcinea Istanbul, Turkey 2000 co-exhibition "Veritas Omnia Vincit", Istanbul, Turkey Artist's "I want my mirrors" contemporary art activity has been started, Istanbul, Turkey 1999 "2th Interbalcanic Symposium of Visual Arts" and co-exhibition, Samotrache/Greece 1998 "...self", solo exhibition. Dulcinea, Istanbul, Turkey co-exhibition "The Other", Istanbul, Turkey 1996 "Citypaintings", solo exhibition. Habitat II/NGO Forum '96 art activities, Istanbul, Turkey Publication of book of poems: "Limpin Bird" (Aksak Kus) (168 page, 81 poem, 81 picture), Istanbul, Turkey 1995 Fourth Biennial of Istanbul, Istanbul, Turkey co-exhibition "Young Activity/Borders and Beyong", Istanbul, Turkey 1991 Short film maker and director, ("Everything is as it is", 24', 16 mm. Included in TRT's "Young Cinematographers" programme), Istanbul, Turkey

Segregation på Af Kultur’ için 7 yanıt

 1. Hej Hakan,
  Har läst om AF:s olyckliga behandling av dig. Vet inte vad jag skall säga, det är helt absurt, bästa är väl att gör något slags konstverk av det.
  Hälsningar,
  Anna Brodow, kritiker

 2. Tack för ditt stöd!
  Förutom dig och två andra konstärer som skickade mail till mig för att ge sitt stöd är det knäpp tyst i det lagom landet vi lever i. Då funderar jag för vem och vad skull man ska göra ett konstverk av det.
  T.ex har jag inte hört av KRO. Jag är säker på att de har läst meddelandet. (Det märkliga är att jag satt med i styrelsen som beviljar medlemskap i UPSD-AIAP som är motsvarande KRO i Turkiet. Vår organisations främsta uppgift var just att agera mot sådana orättvisor).
  Jag har inte fått någon respons från media heller…
  Af Kultur är inte någon instans som förtjänar vara ämne för konstverk.

 3. Har också precis läst om ärendet och man förundras verkligen över vilken inkompetens dessa AF’s medarbetare besitter när de inte verkar kunna värdera dina meriter och referenser utifrån ett regelrätt sätt. Hoppas verkligen innerligt att detta inte är ett vidspritt fenomen..

 4. Det måste kännas oerhört motigt.Jag har råkat ut för ungefär samma sak men är från Sverige.Jag har arbetat som musiker/artist/kompositör/låtskrivare/producent m.m. under 15 års tid.Blev dock tillslut inskriven på AF Kultur men då pga. av att jag hade arbetat som scentekniker på en teater Ej pga. av min konstnärliga karriär.Det kändes så typiskt stelbent.Jag tror iofs inte det handlar om segration. Jag tror det handlar mer om dålig byråkrati och stolpiga fyrkantiga lagar som inte är anpassade efter individen.Keep it up!MVH Eric Palmqwist

 5. Jag lider med dig och har varit/är med om liknande behandling själv. Eftersom jag inte har någon högskoleutbildning inom kulturområdet utan bara jobbat inom det (som konstnär, layoutare, musiker, illustratör och grafiker) har jag blivit hänvisad till andra af än kulturarbetsförmedlingen (trots att jag för några år sen blev inskriven med motiveringen att jag var konstnär…). Byråkrati är det. Tror det kan vara mer tröghet och pappersbyråkrati än rasism bakom dessa beslut. Kämpa på.Jocke

 6. Stå på dig, för helsicke! Jag har precis anmält mig till AF kultur och fått mail från samma person (Katja) och jag misstänker att jag kommer att få liknande behandling, eftersom jag inte har mer än självutblidning. Jag misstänker att fantasy illustrationer inte smäller specielt högt inom “kulturmarknaden”… Men det är ju vansinne att folk ska bli behandlade på det här viset! Hoppas verkligen de får ge med sig till slut.

  The DragonSnail

 7. Jag har försökt att skriva in mig på AF Kultur Media 2 ggr och blivit nekad båda. Har sprungit fram och tillbaka med feta pärmar fulla med meriter, intyg, fakturor etc etc med ICKE… Jag har jobbat som Producent med videoproduktion och film i 15 år bl.a. på Kanal 5 och TV1000 mfl. När jag fick reda på detta beslut stod jag bara och gapade… Katja Sjöberg tyckte inte att det var tillräckligt eftersom jag tagit ett sabbats år och varit ute och rest. Men detta är MIN KARRIÄR!!!?? Jag gör inget annat än jobbar med media… Dessa damer ska inte besluta om detta. De hör hemma i en helt annan bransch och arbetsplats. Helt fel placerade… Ytterligare ett bra ex på dålig organisation o inkompetent organisation med personal som bara sitter o värmer stolar med sina feta kärringhäckar! Det känns som om dom bildat en lite tant maffia där borta på Munchebryggeriet. Jag är helt svensk och ser helt svensk ut så jag kan säga att det INTE har något med rasdiskrimenering att göra. Dom är bara helt inkompetenta tanter med för mycket makt att styra och ställa vettigt folks liv. Ska nog ta ett snack med deras chef Stefan Popovic. Keep up the fight!!!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s