"Ship to Gaza: I have eyes only for you"

Om vår utställning:Over Troubled Water
Hakan Akçura, Malou Bergman, Nils Claesson, Dror Feiler & Gunilla Sköld Feiler, Kent Klich, Damir Niksic, Linn Reinius, Fia-Stina Sandlund, Martin Wickström , Maria Heimer Åkerlund

Datum: 21/5-10 till ?/6-10

Vernissage: fredagen den 21 maj kl 17 – 20

Tegen 2, Bjurholmsgatan 9 B

Var går gränserna för yttrandefrihet?
Var går gränserna för engagemanget för de mänskliga rättigheterna?
Var går gränserna för konsten?

En utställning som problematiserar frågor kring allas rätt till grundläggande mänskliga friheter. I direkt anslutning till att Sofia – ett fartyg av åtta stycken, avseglar från Grekland/Turkiet mot Gaza, för att bryta Israels illegala blockad.
I lasten finns bl.a 1000 ton cement, avsaltningsmaskiner, svetsaggregat, prefabricerade hus och dialysmaskiner.

Med på direktlänk från lastfartyget är Dror Feiler, i egenskap av medutställare/ initiativtagare/språkrör för Ship to Gaza. Med på fartygen finns också SVT, Sveriges Radio, Al Jazira, Telesur m.fl.

Vi lägger ut – när alla fagra postkoloniala perspektiv om det perifera och marginaliserade och synen på ”den andra” begravts under ett allt tjockare lager borgerlig fernissa.

Vi lägger ut – när det mesta som inte är färdigtuggat går direkt till avfallskvarnen.

Vi lägger ut – när vi mitt under mediala omstruktureringar och perspektivförskjutningar ser hur prestigefyllda event eller ensidig yttrandefrihetskamp ges allt större plats i det krympande medieutrymmet som idag ges konsten.

Vi lägger ut – när det är svåra tider för de gömda och glömda perspektiven och sambanden i världen.

Vi lägger ut – när det är naivt, romantiskt, farligt, dumdristigt,

utopiskt och patetiskt att tro att det går att göra skillnad.

Varmt Välkommen!

För mer info se:

http://www.shiptogaza.se/
http://shiptogazasweden.wordpress.com/

OBS! Utställningen har inget fastställt slutdatum utan hoppas fortsätta tills lasten nått sin destination runt den 6 juni.

TEGEN 2

öppettider:
torsd-sönd 12-17
Bjurholmsg. 9b

T-bana Skanstull
070-7161923
070-2855777

info@tegen2.se
http://www.tegen2.se

Om mitt verk:
Ship to Gaza: I have eyes only for you!

“Ship to Gaza: I have eyes only for you!” föddes ur den oro jag känner över Ship to Gaza (Freedom flotilla).

Skeppen som är bemannade med mina vänner kommer att möta den occupanta israeliska flottan som inte ens drar sig för att beskjuta oskyldiga palenstinska fiskebåtar ute i havs som kämpar för sitt levebröd.
Medan de tre religionernas huvudsak, hopp, mål och helighet bildar Gaza de tre profeternas revben, mage och buk. Jag valde att placera skeppen i “en korg av rör, beströk den med jordbeck och tjära” ute på havet. Jag ville att korgen som benämns i Exodus i den andra boken av Talmud vilken skyddar babyn Moses även ska beskydda mina vänner och deras skepp av metall med palenstinska flaggans färger samt deras hopp om Gaza och Gaza folket. På ett paradoxalt sätt, som Moses blev skyddad…

”Men när jag icke längre kunde dölja skeppen, tog jag en korg av rör, beströk den med jordbeck och tjära och lade dem däri och satte den så i vassen vid stranden av havet.”

Original texten var:

”Andra Moseboken 2:3 / Men när hon icke längre kunde dölja honom, tog hon en kista av rör, beströk den med jordbeck och tjära och lade barnet däri och satte den så i vassen vid stranden av Nilfloden.”

Ship to Gaza: I have eyes only for you!, Hakan Akçura, 116,5 x 146 cm., Tryck, tjära och färg olja på metal plåtar, trä, korg och gjutjärna modell båtar, 2010

Image Credits:
1. Statue des Moses von Michelangelo (Detail), Peter Anton von Verschaffelt, after 1737, drawing, 58 x 43 cm, Reiss-Engelhorn-Museen, Mannheim
2. Descent from the Cross (Detail),Jacopo Pontormo, oil on canvas, 1526-1528, 313 × 192 cm., Santa Felicita, Florence
3. 16th-century version of a 14th-century original miniature showing Fatima (foreground), on her way to a Jewish wedding party, receiving a parcel of the green cloak brought by the Angel Gabriel from Paradise, in the presence of Mohammed (on the right), his young wife Aisha (next to him), and family members (Detail), Chester Beatty Library, Dublin
4. Gaza Strip and the Mediterranean Sea from the Shuttle KidSat Camera, NASA/JPL, Image Addition Date: 1997.01.22

Jag är tacksam mot Leyla Ferngren, Adlı Toktamış, Dror Feiler, Murat Seçkin, Johan Ferngren, Tansu Açık och Öniz Ercan. 
Reklamlar
This entry was posted in art by omosis. Bookmark the permalink.

About omosis

Selected exhibitions, activities: 2013 Artist presentation: "Being in Sweden, being an immigrant, being an artist", Adaevi, Museum of the Princes' Islands, İstanbul, Turkey "Yersiz: Kader Birliği", Mardin, Kızıltepe, Turkey “Ja jag vill leva jag vill dö”, Tegen 2, Stockholm "Vilken tur! Himlen omfamnar oss!" / "What luck! The sky embraces us!" / "Ne şans! Gökyüzü hepimizi sarıyor!" Photography Exhibition, Ideas and Innovation Fair, Stockholm "Milat" Exhibition for Hrant, Getronagan Lisesi'nden Yetişenler Derneği, Harbiye / Rumeli Han C blok 6.Kat - Beyoğlu, İstanbul 2012 Migration Connections Project 2012 Exhibition, Museum of the Princes' Islands, İstanbul, Turkey Edinburgh Middle Eastern Film Festival, Filmhouse, Edinburgh, Scotland, UK Artist Talking and Screening, Agent Ria, Still Gallery, Edinburgh, Scotland, UK 2011 Ars retorica, Hall the university library of Paris 8 – Saint Denis, France The Exhibition on the 20th Anniversary of the Human Rights Foundation of Turkey: Where Fire Has Struck, DEPO Istanbul, Turkey 2010 PAI 2010-2011 in Thebes, Conference Center of Thebes, Greece International Media Arts Festival Videfesta’10: Archive Fever, Goethe Institute, Ankara, Turkey Temps D'Images Portugal 2010 Festival Film Award for Films on Art section "From childhood to police station" Exhibition, Free Expantion Platform, Istanbul, Turkey HEP Iran screening, Sazmanab Project, Tehran, Iran AthensArt 2010 contemporary art exhibition, Athens, Greece PAI 2010 contemporary art exhibition, Samothrace, Greece "Thistles of Sazak" screening and exhibition, 7th Karaburun Festival, Izmir, Turkey Distance Festival, London, UK "Artist Cinema", Art Beijing, China Over trubled water, Tegen 2, Stockholm, Sweden Ankara International Film Festival, "Video: Spaces of Memory", Ankara, Turkey Direct Channell, Canakkale' Turkey !F Istanbul Film Festival 2010 online program: See it yourself (This village)' Istanbul, Turkey HEP Screening, AFA Beijing, China Tornavideo, Tamirhane, Ankara, Turkey 2009 “Projected Visions: 35 years of Turkish video art” exhibition Meeting Europe - Istanbul, Wacken Exhibition Centre, Strasbourg, France HEP (Human Emotion Project) Screening, AFA @ Portuguese Bookshop Gallery, Macau, China co-exhibition "Dirty Story", BM Suma, Istanbul, Turkey HEP (Human Emotion Project) Screening, Caldas-da-Rainha, Portugal HEP Screening, Berlin, Germany "Thistles of Sazak", art performance, Karaburun, Izmir, Turkey "Istanbul-Off-Spaces" co-exhibition, Kunstraum Kreuzberg/Bethanien, Berlin, Germany co-exhibition "Interzone:Nation", Gallery Galzenica, Zagreb, Croatia HEP Screening, LaSala in Cigunuela, Spain HEP screening, Melbourne, Australia "Varning för klämrisk", Solo Exhibition, Tegen 2, Stockholm, Sweden to Ankara International Film Festival, Ankara, Turkey 2008 1st Int. Roaming Biennial of Tehran, Berlin, Germany "Hög på Golvet" group exhibition at Tegen 2, Stockholm, Sweden 1st Int. Roaming Biennial of Tehran, Istanbul, Turkey International Mail Art Project 2008, Conceptual Continuity Supermarket 2008 Art Fair with Tegen 2, Stockholm, Sweden 2007 "Fear of god" co-exhibition, Hafriyat Karakoy, Istanbul, Turkey "Bodrum Film Festival", Bodrum, Mugla, Turkey "Jag, min husses hund" group exhibition, Tegen 2, Stockholm, Sweden "Nightcomers" project in the 10th Biennial of Istanbul, Istanbul, Turkey Scope NYC [PAM], Scope Art Fair, Lincoln Center, New York, USA 2006 co-exhibition "Labyrint" in Botkyrka Konsthall, Stockholm, Sweden Artist's "Sann dialog" ("Real dialogue") contemporary art activity has been started. Stockholm, Sweden Artist sent his videoperformance named as "Öppet brev till Migrationsverket" to Migrationsverket ("Open letter to Sweden Migration Board") 51', Stockholm, Sweden 2004 Artist given his art-object named as "För uppehållsstillstånd" to Migrationsverket ("For residence permission"), Istanbul, Turkey co-exhibition "Bridge from east to west", BBK Karlsruhe, Germany 2003 co-exhibition of AIAP "Hal/iç" with work name the "Difficult sleep". Kadir Has University, Istanbul, Turkey 2002 co-exhibition "Arts Plastiques" in METU Spring Festival at METU Congre Center, Ankara, Turkey co-exhibition "A travel into life" at Kargart, Istanbul, Turkey 2001 "Sometimes when I'm high, I watch TV", video performance screening, Dulcinea, Istanbul, Turkey Artist's "Solitudo" contemporary art activity has been started. A solo contemporary art exhibition with 210 participants: I want my mirrors. Dulcinea Istanbul, Turkey 2000 co-exhibition "Veritas Omnia Vincit", Istanbul, Turkey Artist's "I want my mirrors" contemporary art activity has been started, Istanbul, Turkey 1999 "2th Interbalcanic Symposium of Visual Arts" and co-exhibition, Samotrache/Greece 1998 "...self", solo exhibition. Dulcinea, Istanbul, Turkey co-exhibition "The Other", Istanbul, Turkey 1996 "Citypaintings", solo exhibition. Habitat II/NGO Forum '96 art activities, Istanbul, Turkey Publication of book of poems: "Limpin Bird" (Aksak Kus) (168 page, 81 poem, 81 picture), Istanbul, Turkey 1995 Fourth Biennial of Istanbul, Istanbul, Turkey co-exhibition "Young Activity/Borders and Beyong", Istanbul, Turkey 1991 Short film maker and director, ("Everything is as it is", 24', 16 mm. Included in TRT's "Young Cinematographers" programme), Istanbul, Turkey

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s